De maaltijden van Kooc zijn nu officieel glutenvrij.

De maaltijden van Kooc zijn nu officieel glutenvrij.

Zelf vind ik het ideaal om af en toe, na een drukke werkdag, niet te hoeven koken. Het is normaal gesproken een uitdaging om kant en klare glutenvrije maaltijden te vinden. Kooc heeft dat nu een stuk makkelijker gemaakt. Sinds februari 2018 is Kooc officieel glutenvrij! Ze dragen nu het officiële logo van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Om dit logo te waarborgen moet Kooc iedere productiedag een aantal stappen doorlopen. Het begint met een volledige schoonmaakronde. Kooc zorgt ervoor dat de productieomgeving en alles waar het eten mee in aanraking komt, glutenvrij is. Aansluitend voert Kooc een omgevingsonderzoek uit aan de hand van een aantal testen. Deze testen dienen om er zeker van te zijn dat echt alles in de productieomgeving glutenvrij is. De grondstoffen van leveranciers worden bijvoorbeeld getest, om zeker te weten dat er geen kruisbesmetting plaats vind. Als de maaltijden eenmaal geproduceerd zijn, worden er monsters van getrokken. Deze monsters worden getest en dat dient Kooc er van te verzekeren dat de maaltijden vrij van gluten zijn. De glutenvrije maaltijden voldoen aan de gezondsheidsciteria van Ralph Moorman. Ik stelde hem 5 vragen over de gedachtegang achter de glutenvrije maaltijden.

1 : Allereerst gefeliciteerd met het officiële glutenvrije logo! Met welke gedachte is KOOC ontstaan? Dank je wel! KOOC is ontstaan met het idee om kant-en-klaar en gezond samen te brengen. Vanuit mijn achtergrond als levensmiddelentechnoloog was mij duidelijk dat het mogelijk is gezonde koelverse maaltijden te bereiden zoals je het thuis ook zou koken zonder het toevoegen van conserveermiddelen en ongewenste toevoegingen. Daarnaast wilde ik de mijn gezondheidscriteria die ik heb beschreven in de Hormoonfactor-serie doorvoeren in een gemakkelijk alternatief voor de momenten waarop je het druk hebt of even geen zin om zelf te koken. Dit betekent dat de maaltijden bestaan uit minimaal bewerkte biologische ingrediënten (m.u.v. wilde vis), geen toegevoegde suikers bevatten, en vrij zijn van gluten en zuivel.

2 : KOOC mag nu het officiële glutenvrije logo dragen. Welke aanpassingen of veranderingen heeft KOOC hiervoor moeten maken? Als je in aanmerking wil komen voor het officiele glutenvrije logo betekent dat dat alle risico's op kruisbesmetting met gluten moeten worden uitgesloten. Dit betekent een flinke aanpassing voor het bedrijf en de medewerkers, maar KOOC wil mensen met coeliakie niet in de kou laten staan. Ik merk dat er veel vraag is naar deze kant-en-klare oplossingen bij deze doelgroep. 3 : De huidige maaltijden van KOOC zijn glutenvrij! Welke ambities heeft KOOC nog meer op het gebied van allergieën? Ik zie dat veel mensen met coeliakie overgevoelig kunnen zijn voor zuivelcomponenten en ook deze mensen vallen dus bij KOOC niet buiten de boot. Voorlopig blijft de focus alleen glutenvrij en zuivelvrij. 4 : KOOC heeft nu 7 verschillende maaltijden, zullen dit er in de toekomst nog meer worden? Dan heb ik mooi nieuws voor je. Er zijn net twee heerlijke veganistische maaltijden aan het assortiment toegevoegd en dat vergroot het aantal tot negen. De komende maanden zullen er nog meer maaltijden ontwikkeld worden om een grote variatie te kunnen bieden. 5 : Even persoonlijk welke maaltijd is jouw favoriet? Mijn favoriet was de runderstoofpot met pompoen en wilde rijst, maar sinds kort is dat de nieuwe veganistische groene curry met shiitake en venkel. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat veganistisch zo lekker kon zijn

Ralph Moorman bedankt voor de antwoorden. Ben jij ook benieuwd geworden? Bestellen kan via KOOC.nl, de maaltijden kosten €7,95 per stuk. Kooc bezorgt haar maaltijden op woensdag en vrijdag. Met de code 10%_glutenvrijenblij krijg je t / m 30 maart 2016 10% korting.